Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesTemplate Sales

Magunkról

Kapos Kórus Dombóvár
 

A Kapos Kórus 1972 őszén alakult Kovács Ildikó vezetésével, dombóvári fiatalok és tanulók részvételével.
A hetvenes évek végétől a vérosi és városkörnyéki fellépések mellett emlékezetes koncerteket adott a Kapos Kórus Csehországban, Németországban, Olaszországban, Erdélyben és Szlovákiában.
Ezzel párhuzamosan a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorában os több alkalommal szerepelt a kórus.
1987-től Kovács Ildikó távozása után Kertész Attila vette át a karmasteri pálcát és 7 éven át 1994-ig dirigálta a kórust.
A szakmai fejlődést minősítések fémjelezték. A nyolcvanas években többször szerezte meg az énekkar az "Aranykoszorú" és az "Aranykoszorú diplomával" minősítést.
1994 nyarától a kórus karnagya Markovics Gábor.
A kitartó munka eredményeként az együttes 1995-ben Pápán "Fesztiválkórus", 2000-ben Dombóváron "Hangversenykórus" minősítést szerzett.
A repertoárban megtalálhatóak egyházi művek, valamint magyar zeneszerzők, így Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, és a ma élők közül Karai József, Kocsár Miklós és Orbán György, Tillai Aurél művei.
A kilencvenes évek közepétől konnyűzenei feldolgozások is színesítik a kórus által énekelt zeneszámokat.
A dombóvári fellépések, mint a karácsonyi és a tavaszi hangverseny az elmúlt évek elmaradhatatlan eseményei.
2003 novemberében az V. Liszt Ferenc Kórustalálkozónak adott helyet Dombóvár, ahol a Kapos Kórus szervezésében kilenc Tolna megyei kórus lépett fel.
A kórus komoly részt vállalt már a '80-as évek közepétől a németországi Kernen és Dombóvár kapcsolatainak elmélyítésében és testvérvárossá válásában.
2004 tavaszán is komoly feladatok vártak a kórusra, hiszen áprilisban a pécsi Mecsek kórussal közös hangversenyt rendeztek Pécsett, mely látogatást a pécsiek koncert keretében májusban viszonoztak.
Még ez év szeptemberében a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a több, mint harminc éves kulturális minka elismeréseként a "Tolna Megyéért" kitüntetést adományozta az énekkarnak.
2005 januárjában a Kapos Kórus Tolna megyét képviselte a budapesti Nemzeti Színházban a "Megyék bemutatkoznak" című rendezvénysorozaton.
2005 júniusában a dombóvári minősítő hangversenyen a 2000-ben kiharcolt "Hangversenykórus" minősítését ismételte meg az énekkar. Néhány nappal később a csehországi Olomoucban várt újabb feladat a kórusra: 175 ország 7000 résztvevője között történetében először versenyzett nemzetközi porondon. A zsűri a kiváló produkciót "Ezüst Diploma"-val jutalmazta.
2007-ben ünnepelte a kórus 35 éves jubileumát. Az ünnepi alkalomra CD-lemezt jelentetett meg a Kapos Kórus, amely összefoglalja az elmúlt évtizedek munkáját.
2010. ismét a minősítés éve. Ezév májusában újra Dombóvár adott otthont a Tolna megyei kórusok minősítő hangversenyének. A Kapos Kórus eddigi legmagasabb pontszámát kapta története során, és "Kiemelt Hangversenykórus" minősítésben részesült.